Gratis verzending in de Benelux vanaf €50
product afbeelding

Niet op voorraad

Bekijken
Blog

Wat betekent de druk bij espressomachines?

Espresso machines en druk

Bij het kiezen van een espressomachine speelt de beloofde druk een opvallende rol. Fabrikanten adverteren vaak met drukken van 15 of zelfs 20 bar. Maar wat zegt dit getal echt? En is meer altijd beter?

Waarom 20 bar niet ideaal is

Druk verwijst naar de kracht die wordt uitgeoefend op een oppervlak. In de espressowereld houdt dit in hoe krachtig het water door de koffie wordt geduwd. Voor professionele barista's is 9 bar de gouden standaard. Deze druk zorgt ervoor dat water en koffie een perfecte balans vinden, resulterend in een rijke smaak.

Is een hogere druk altijd beter?

Misschien vraag je je af waarom zoveel fabrikanten met hoge drukken adverteren. In de marketing lijkt 'meer' vaak gelijk te staan aan 'beter'. Echter, veel machines halen de geadverteerde druk niet eens. Als ze dat wel doen, kan een te hoge druk de koffie bitter en overgeëxtraheerd laten smaken.

De mening van de professional

Erkende barista's, met jaren van training en ervaring, weten dat het niet alleen om kracht gaat, maar om precisie. Zij passen de druk aan op basis van verschillende factoren. Beginnende thuisbarista's hebben echter de neiging de instellingen te maximaliseren in de hoop op het beste kopje.

Wat speelt er mee in de druk?

Er zijn tal van factoren die het delicate proces van drukopbouw in je kopje beïnvloeden:

  1. Maalgraad: Dit is wellicht het meest voor de hand liggende element. Een fijnere maling zorgt voor meer weerstand, waardoor de druk toeneemt. Een grovere maling laat het water makkelijker door, waardoor de druk verlaagt. Geeft je espresso apparaat geen mooie crema? Dan is een fijnere maling het eerste wat je kan proberen.

  2. Hoeveelheid koffie: Hoe meer koffie je gebruikt, des te meer weerstand het water ondervindt, wat leidt tot een verhoogde druk.

  3. Distributie van de koffie: Hoe gelijkmatiger de koffie is verdeeld in het filter, hoe gelijkmatiger de druk zal zijn tijdens het zetten. Klontjes of ongelijke verdeling kunnen leiden tot ongelijke extractie.

  4. Tamping (aandrukken): Hoe harder en gelijkmatiger je de koffie aandrukt, hoe meer weerstand het water ondervindt.

  5. Waterkwaliteit: Minerale samenstelling kan de interactie tussen het water en de koffie beïnvloeden, wat de weerstand en dus de druk kan veranderen.

  6. Watertemperatuur: Te koud water kan de extractie verminderen, waardoor de druk kan veranderen. Te heet water kan overextractie veroorzaken.

  7. Versheid van de bonen: Verse bonen geven meer gas (CO2) af wanneer ze in contact komen met heet water, wat de druk in de eerste fasen van het brouwproces kan verhogen.

  8. Machine zelf: Verschillende machines hebben verschillende pompsystemen, wat invloed kan hebben op de consistentie van de druk tijdens het zetten.

 

Druk en het perfecte kopje

Elk zorgvuldig afgestemd element draagt bij aan het creëren van het ideale kopje espresso: rijk van smaak, bekroond met een prachtige crema en fluweelzacht in textuur. Echter, een kleine misstap kan direct gevolgen hebben, resulterend in smaken die variëren van bitter tot zuur, of zelfs een gebrek aan smaak.


Tot slot

Als je op zoek bent naar een nieuwe espressomachine, onthoud dan dat druk slechts een stukje van de puzzel is. Een hogere druk betekent niet per definitie een betere espresso. Het gaat om de flexibiliteit van de machine om alle smaakbepalende factoren van je kopje koffie zelf te kunnen afstemmen.

Ontdek onze producten

Duik dieper in de wereld van koffie met onze draagbare espresso apparaten.

Bekijk alle producten

Welkom