Gratis verzending in de Benelux
product afbeelding

Niet op voorraad

Bekijken
Blog

Tips voor het zetten van koffie in het vliegtuig

De kunst van het koffiezetten op 10.000 meter hoogte

De verleidelijke geur van vers gezette koffie voelt als een warme omhelzing, die ons uit onze slaperige toestand trekt. Maar is het je ooit opgevallen dat deze geurige verlokking lijkt te verdwijnen als je kilometers hoog in de lucht bent? Koffiezetten aan boord van een vliegtuig is ongetwijfeld een uitdaging. Velen zouden het als onmogelijk of de moeite niet waard beschouwen. Maar voor de echte koffieliefhebbers onder ons geldt: waar een wil is, is een weg. Met de juiste kennis, hulpmiddelen en een beetje vastberadenheid, kun je genieten van jouw favoriete brouwsel, zelfs op 10.000 meter hoogte. Voordat we aan dit avontuur beginnen, laten we dieper ingaan op waarom je reguliere vliegtuigkoffie misschien niet aan je verwachtingen voldoet.


Kies je reiskoffiezetapparaat

Het kiezen van de juiste koffiezetter voor je vlucht is essentieel. Er zijn veel opties voor reisvriendelijke koffiezetapparaten. Hier is een lijst van de beste opties die draagbaarheid, gebruiksgemak en zetkwaliteit combineren:

Wacaco Nanopresso of Wacaco Minipresso

 • Voordelen: Zeer draagbare espressomakers die geen elektriciteit nodig hebben. Ze hebben een ingebouwde pomp voor de benodigde druk voor espressobereiding.
 • Nadelen: Verwarmt geen water.
 • Perfect voor: Espressoliefhebbers onderweg.

Outin Nano

 • Voordelen:
  • Consistente kwaliteit: Biedt consistente druk en temperatuur.
  • Gemak: Zet koffie met een druk op de knop.

 • Nadelen:
  • Batterijbeperkingen: Het apparaat heeft een ingebouwde lithiumbatterij en moet het voldoen aan vliegtuigbeperkingen. Veel vliegtuigmaatschappijen staan doorgaans lithiumbatterijen tot 100 Wh toe in handbagage zonder speciale toestemming. De Outin Nano voldoet met 90Wh aan deze eis. Controleer altijd de eisen van je specifieke luchtvaartmaatschappij voor vertrek.
  • Veiligheidscontroles: Zelfs als het is toegestaan, moeten reizigers mogelijk de functionaliteit van het apparaat demonstreren bij veiligheidscontroles, wat je reisroutine kan bemoeilijken.
  • Let op bij het gebruiken van de OutIn Nano op grote hoogte. Door de lagere luchtdruk op hoogte kookt water al bij een lagere temperatuur. Hoewel de OutIn Nano het water tot 94°C verwarmt, kan het kookpunt op hoge locaties al bij 90°C liggen.

 • Perfect voor: Koffieliefhebbers die prioriteit geven aan de consistente kwaliteit en maximaal gemak.

Aeropress

 • Voordelen: Compact, duurzaam, veelzijdig in zetmethoden en snel.
 • Nadelen: Vereist wat handmatige inspanning, wat lastig kan zijn in een beperkte ruimte.
 • Perfect voor: Mensen die graag experimenteren met verschillende zettijden en -methoden.

French press reismok

 • Voordelen: Combineert een Franse pers en een reismok in één. Eenvoudig te gebruiken en dient ook als drinkvat.
 • Nadelen: Vereist een grovere maling, en de koffie blijft in contact met het water, wat kan leiden tot overextractie en een bittere smaak als je niet snel genoeg drinkt.
 • Perfect voor: Degenen die van een volle koffiesmaak houden en hun handbagage willen minimaliseren.

Inklapbare siliconen pour-over

 • Voordelen: Lichtgewicht en inklapbaar. Geeft je controle over gietssnelheid en verzadiging.
 • Nadelen: Vereist meer aandacht tijdens het zetten, en je hebt een aparte ketel of vat nodig voor heet water.
 • Perfect voor: Degenen die genieten van de pour-over ritueel en iets willen dat minimale ruimte inneemt.

Cafflano klassic

 • Voordelen: Een alles-in-één koffiezetapparaat dat een molen, pour-over ketel, dripper en beker combineert in één compacte eenheid.
 • Nadelen: Iets omvangrijker dan andere opties en heeft een hoger prijskaartje.
 • Perfect voor: Koffieliefhebbers die versheid prioriteren en hun bonen direct voor het zetten willen malen.

Verrassend feit: De verandering in atmosferische druk op grote hoogte kan het kookpunt van water enigszins veranderen. Dit kan het extractieproces subtiel beïnvloeden.

Tip: Denk aan de beschikbare ruimte.

Checklist voor je koffie-uitrusting

 1. Koffiebonen: Hoewel voorgemalen bonen handig zijn, wil je voor de beste smaak je favoriete verse koffiebonen meenemen.
 2. Draagbare koffiemolen: Een goede molen is essentieel voor elke zetmethode.
 3. Water: De kwaliteit van het water dat je gebruikt, kan je koffie maken of breken. Het kan handig zijn om een fles water mee te nemen om de beste smaak uit je koffie te halen.
 4. Warmtebron: Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden kokend water op aanvraag. Je kunt de stewardess vragen om heet water voor je koffie.
 5. Koffiefilters: Als je een methode gebruikt die papieren filters vereist, zoals een Aeropress of pour-over, vergeet dan niet om een paar extra filters mee te nemen.
 6. Opslag: Zorg ervoor dat je een luchtdichte container of zak bij je hebt om je gemalen koffie of bonen vers te houden.
 7. Reinigingsbenodigdheden: Het kan handig zijn om wat papieren handdoeken of doekjes bij je te hebben om je koffiezetapparaat na gebruik schoon te maken.

 

Zetmethode en techniek voor het vliegen

Het zetten van koffie op grote hoogte is niet hetzelfde als thuis. Door de veranderde luchtdruk en potentiële verschillen in watertemperatuur kan het extractieproces verschillen. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 1. Maal je bonen fijner dan normaal. Door de lagere luchtdruk op grote hoogte kan water sneller koken, wat kan leiden tot een snellere extractie. Een fijnere maling kan helpen om dit tegen te gaan.
 2. Probeer je zettijd iets te verkorten om overextractie te voorkomen. Aangezien de waterkwaliteit en -temperatuur kunnen variëren, kan het handig zijn om te experimenteren met je zettijd.
 3. Gebruik vers, gefilterd water. Zoals eerder vermeld, kan vliegtuigwater ongewenste smaken hebben. Overweeg om een fles mineraalwater mee te nemen voor je koffie.
 4. Houd rekening met de beperkte ruimte. Kies een koffiezetmethode die past bij de beschikbare ruimte op je tray table of in je stoel.

Kies je koffiemok

Nadat je je perfecte kopje koffie hebt gezet, wil je het natuurlijk in stijl drinken. Hier zijn enkele overwegingen bij het kiezen van de juiste koffiemok voor je vlucht:

 1. Isolatie: Een goede thermische mok houdt je koffie langer warm, wat handig is als je niet meteen wilt drinken.
 2. Materiaal: Hoewel glazen of keramische mokken thuis geweldig zijn, wil je voor je vlucht waarschijnlijk kiezen voor een duurzamer materiaal zoals roestvrij staal.
 3. Grootte en vorm: Denk aan de grootte van de mok in relatie tot de hoeveelheid koffie die je normaal gesproken drinkt. Ook moet de mok passen in de bekerhouder van je vliegtuigstoel.
 4. Deksel: Een deksel voorkomt morsen en houdt je koffie warm. Kies een mok met een betrouwbaar en goed afsluitbaar deksel.

Tip: Neem je mok leeg mee door de veiligheidscontrole en vul hem na de controle met water of koffie van een luchthavencafé.

Hoe smaakt koffie op grote hoogte?

Wist je dat je smaakpapillen in een vliegtuig anders kunnen reageren dan op de grond? De combinatie van de lage luchtdruk, droge lucht en het achtergrondgeluid van het vliegtuig kan je smaak en geur beïnvloeden.

Bittere en zoute smaken kunnen worden gedempt, terwijl zoete en zure smaken intenser kunnen aanvoelen. Dit kan de smaak van je koffie beïnvloeden. Bovendien kunnen de droge omstandigheden in het vliegtuig je mond uitdrogen, wat ook de manier waarop je koffie proeft kan veranderen.

Wat betekent dit voor je koffie-ervaring in de lucht? Het kan zijn dat je je koffie anders proeft dan je gewend bent. Als je normaal gesproken suiker of zoetstoffen aan je koffie toevoegt, wil je misschien beginnen met minder en dan naar smaak aanpassen.

Conclusie

Het zetten van koffie in een vliegtuig is een unieke ervaring die wat aanpassing en flexibiliteit vereist. Maar met de juiste tools en kennis kun je genieten van je favoriete brouwsel, zelfs op 10.000 meter hoogte. Dus de volgende keer dat je op reis gaat, hoef je geen genoegen te nemen met middelmatige vliegtuigkoffie. Met een beetje voorbereiding kun je genieten van een heerlijke, persoonlijke koffie-ervaring in de lucht. Proost op hoogvliegende koffieavonturen!

Opmerking: Zorg ervoor dat je altijd de veiligheidsvoorschriften en -procedures van de luchtvaartmaatschappij volgt bij het zetten en drinken van koffie aan boord.

Ontdek onze producten

Duik dieper in de wereld van koffie met onze draagbare espresso apparaten.

Bekijk alle producten

Welkom